Coraz powszechniejsza, coraz bardziej lubiana i zarazem z różnych powodów, od czasu do czasu krytykowana. Dieta pudełkowa, choć zdobywa serca kolejnych Polaków, nie jest pozbawiona słabych stron. Na szczęście, coraz więcej firm cateringowych, wyciąga wnioski z krytycznych głosów i wprowadza pozytywne zmiany. Czego najczęściej dotyczą?
Takie jest założenie firm cateringowych i oczekiwania klientów, którzy za wygodę i smaczne posiłki, płacą niemałe pieniądze. Czy w zamian dostają naprawdę to, co im obiecano? Najczęściej tak i większość firm dba o jakość w każdym szczególe realizowanego zamówienia. Nawet, jeśli jest ich kilka tysięcy w tygodniu, jak to ma miejsce w przypadku cateringu w większych miastach. Niestety, zdarzają się firmy, które dietę pudełkową traktują jako dodatkowe działanie i stąd nie zawsze udaje im się utrzymać wysoką jakość świadczonych usług. Chodzi głównie o produkty, które niekoniecznie są z najwyższej półki.
Opakowania, w których klienci otrzymują dietetyczne jedzenie, na pewno spełniają normy dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Muszą posiadać stosowne atesty i spełniać wymagania jakościowe kilkunastu różnych norm. Gwarantują one, że pudełka są całkowicie bezpieczne do przechowywania i podgrzewania produktów w nich przetrzymywanych. W innym przypadku, firma naraziłaby zarówno zamawiających na utratę zdrowia, jak i siebie na utratę pozwoleń i pieniędzy.
Różnice w pudełkach dotyczą surowca, z którego są wytwarzane. Mogą to być opakowania jednorazowego i wielorazowego użytku oraz ekologiczne, w pełni biodegradowalne.
Najmniej atrakcyjne dla zamawiających są te jednorazowe. Na szczęście, jest ich coraz mniej, ponieważ są zastępowane przez opakowania z tworzywa wielorazowego użytku. W zależności od użytego surowca, można je myć w zmywarce, wkładać do mikrofali, a przede wszystkim używać, dopóki się nie zniszczą.
Przydadzą się podczas wyjazdu nad wodę, na grillu z przyjaciółmi i rodziną, czy w czasie pikniku za miastem.
To opcja dla osób szczególnie dbających o środowisko naturalne. Wiele firm cateringowych oferujących dietę pudełkową, daje możliwość wybrania rodzaju opakowania, w których dostarczy posiłki do zamawiających. Są wśród nich zestawy EKO, w pełni biodegradowalne. Samo opakowanie, produkowane jest z termoformowanej masy pulpowej, którą można zarówno podgrzewać, jak i zamrażać. Do zabezpieczenia jedzenia, używa się eko folii, również w 100% biodegradowalnej.
Unia Europejska szybko odchodzi od używania plastikowych jednorazówek i już po 2021 roku zupełnie wycofa je z użytku. W takiej sytuacji, firmy, które już teraz w swojej ofercie mają pudełka ekologiczne, nie będą musiały przeprowadzać wielkich zmian, gdy ten moment nadejdzie.