Prezent na walentynki — jak sprawić, by był wyjątkowy
9 lutego 202221 zastosowań opakowań kartonowych — obudź swoją ekologiczną kreatywność
7 marca 2022Ekologiczne opakowania jednorazowe to odpowiedź na zalewającą nas z wielu stron falę plastiku, który nie nadaje się do recyklingu. Jednorazowe opakowania, które wciąż dostępne są w sprzedaży, wydają się praktycznym rozwiązaniem w wielu branżach gospodarki i usług. Ich używanie nie pozostaje jednak bez wpływu na środowisko naturalne. W takiej sytuacji najlepszym wyborem są opakowania wykonane z nadających się do recyklingu oraz biodegradowalnych surowców. Czym dokładnie możesz zastąpić plastikowe opakowanie jednorazowego użytku?
Ekologiczne opakowania jednorazowe — w jakiej formie są dostępne
Sama branża gastronomiczna zużywa tony jednorazowych opakowań. Możesz je spotkać w sklepach, restauracjach, na imprezach okolicznościowych, czy we własnym domu. W foliowe woreczki i opakowania ze styropianu pakujemy warzywa, gotowe posiłki, a w trakcie uroczystości rodzinnych w plenerze lub dużej sali, wygodne wydają się plastikowe sztućce, słomki i talerzyki, których nie trzeba myć, bo lądują w koszach na śmieci.
Jeśli jednak chcesz zadbać o naszą planetę, możesz zmienić swoje prywatne i firmowe nawyki. Wystarczy, że zaczniesz dokonywać bardziej ekologicznych wyborów, w czym pomogą ci ekologiczne opakowania jednorazowe.
Opakowania, które ulegają naturalnej biodegradacji
Ten rodzaj produktów coraz częściej gości między innymi w branży gastronomicznej. A to dlatego, że zamiast jeść na talerzyku z porcelany czy pianki z tworzywa sztucznego, możesz do tego celu wykorzystać naczynia zrobione z surowców, które ulegają naturalnej biodegradacji. Powstaje coraz więcej firm produkujących talerze i miski, sztućce, pojemniki do serwowania potraw, czyli misy, salaterki, deski, tacki i inne przedmioty kuchenne wykonane z:
- resztek trzciny cukrowej,
- skrobi roślinnej (kukurydzianej, ziemniaczanej, sojowej),
- liści bambusa,
- liści palmowych.
Na rynku są też dostępne tego rodzaju produkty, nadające się do zjedzenia zaraz po skończonym posiłku. Trudno o bardziej ekologiczne przedmioty jednorazowego użytku, prawda?
Jeśli zdecydujesz się na korzystanie z naczyń bio, to pamiętaj, by po użyciu wrzucić je do pojemnika z odpadami bio, a nie z plastikiem lub papierem. W innym przypadku mogą stanowić spore utrudnienie w procesie recyklingu. Gdy jednak trafią we właściwe miejsce, bardzo szybko ulegną naturalnemu rozpadowi i nie zaszkodzą środowisku naturalnemu.
Ekologiczne opakowania jednorazowe z biodegradowalnych surowców
Tego rodzaju opakowania są bardziej znane i z pewnością wiele razy się z nimi spotkałeś. Nie znaczy to, że ze sklepów spożywczych zniknęły jednorazowe reklamówki, które kuszą łatwością używania i wciąż wiele osób wraca z zakupów z kilkoma lub kilkunastoma sztukami.
Tu również wszystko zależy od twoich przyzwyczajeń i wyborów. W każdej chwili możesz zainwestować w wielokrotnego użytku materiałowe woreczki na owoce i warzywa, czy papierowe torebki i duże torby na zakupy.
Do wyboru masz też:
- papierowe torebki na kanapki i drożdżówki (możesz w nie pakować śniadanie do szkoły dla swojego dziecka lub drugiej połówce do pracy),
- dzielone pojemniki na obiady oraz surówki z EKO wieczkiem,
- pudełka z tektury na torty i ciasta,
- rożki na frytki,
- słomki,
- sztućce.
Dlaczego warto korzystać z jednorazowych opakowań ekologicznych?
Wizualnie są nie do odróżnienia, więc gdyby zależało ci na wyglądzie, w niczym nie ustępują one tym z tworzyw sztucznych. Wręcz przeciwnie, mogą okazać się nawet ciekawsze i bardziej nowoczesne. Opakowania z surowców bio nie zmieniają smaku i zapachu potraw, które w nich serwujesz. Możesz w nich nie tylko przechowywać żywność, ale też bezpiecznie przewozić i to zarówno produkty stałe, jak i płynne.
Są też w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością, co stanowi ważne dopełnienie do cechy, jaką jest przyjazny wpływ na środowisko naturalne.