Robiąc codzienne zakupy nie sposób zaopatrzyć się w cokolwiek, co nie byłoby zapakowane. Zdecydowana większość produktów dostępnych na rynku jest w jakiś sposób opakowana, a większość z nich musi zostać zabezpieczona podczas transportu. Opakowania stanowią część produktu i spełnia określone funkcje. W ten sposób, jako społeczeństwo, w szybkim tempie produkujemy ogromne ilości śmieci. Dbałość o stan środowiska i jakość powietrza, wskazuje nam zakup produktów w opakowaniach, które można wykorzystać ponownie i które ulegają naturalnemu rozkładowi. Jakiego rodzaju opakowania mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia i środowiska? A jakie są opakowania ekologiczne i dlaczego warto je stosować? Poniżej znajdziesz odpowiedzi.
Kluczowa w przypadku zużytych opakowań jest segregacja i stworzenie możliwości wielokrotnego ich wykorzystania lub całkowitego rozkładu. Opakowania ekologiczne to nie tylko szklane butelki ale również pudła kartonowe.
To jeden z najbardziej ekologicznych i przyjaznych naszemu zdrowiu rodzaj opakowań. Szkło jest opakowaniem, które można wykorzystywać nieograniczoną ilość razy. Rozkłada się bardzo długo, jednak nie zanieczyszcza gleby. Ponadto, szkło jest przyjazne naszemu zdrowiu. Produkty w szklanych opakowaniach pozbawione są szkodliwych dla zdrowia substancji, które wytwarzane są np. przez plastik.
Pomimo wielu zalet, butelki PET mają jedną dużą wadę, która przysłania wszystkie zalety. Są szkodliwe na środowiska i dla naszego zdrowia. Coraz częściej mówi się o tym, że butelkowanie wody w PET-ach może powodować, że do organizmu dostają się szkodliwe substancje. Butelek plastikowych, jako konsument nie powinieneś używać więcej niż jeden raz. Ten rodzaj plastiku nie może być powtórnie napełniany wodą lub poddawany wyższym temperaturom (nawet takim z jakimi mamy do czynienia latem). Butelki PET rozkładają się wiele setek lat. Jest to jeden z najważniejszych problemów ekologicznych współczesnego świata.
Opakowania z papieru, kartonu lub tektury są mogą być zaprojektowane tak, aby można je było wielokrotnie wykorzystywać. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia segregacja. Opakowanie kartonowe ma swoje wady – np. w całkowicie biodegradowalnej formie nie nadaje się do pakowania produktów płynnych lub półpłynnych. Jest natomiast doskonałym materiałem do przenoszenia i przewożenia zarówno produktów spożywczych jak i niespożywczych. Kontrowersje wzbudzają kartonowe opakowania np. na mleko lub soki, ponieważ pokryte są dodatkowymi materiałami, które znacznie utrudniają, choć nie uniemożliwiają recyklingu.
Czyli opakowania wytwarzane z surowców roślinnych, jednak posiadające takie same cechy jak opakowania plastikowe. Rynek tego rodzaju opakowań dopiero się rozwija, jednak jest to rozwój dość dynamiczny. Bioplastik jest materiałem całkowicie degradowalnym, wytwarzanym z takich surowców jak trzcina cukrowa, kukurydza czy odpady papierowe.