Karton do żywności nie od dziś z powodzeniem używany jest w różnych gałęziach branży spożywczej i gastronomicznej. Smażona ryba z frytkami podawana na tekturowej tacce to coś, z czym każdy turysta odwiedzający nadmorskie kurorty, niejeden raz miał do czynienia. A to tylko jeden z wielu sposobów na połączenie kortonu z żywnością. Bardziej złożone opakowania kartonowe na produkty spożywcze pomagają z sukcesem przechowywać produkty płynne, w tym mleko i soki. Składają się one nie tylko z tektury, ale też z dodatkowych warstw folii aluminiowej i tworzywa sztucznego.
Odpowiednie ułożenie warstw spowodowało, że opakowanie kartonowe stało się obecnie jednym z popularniejszych sposobów na przechowywanie tego rodzaju żywności. Dawno minęły już czas, gdy pod drzwiami w blokach mieszkalnych widziało się butelki z mlekiem, zamknięte srebrną lub złotą folią aluminiową.
Oprócz kartonów na spożywcze produkty płynne wszechobecne są też opakowania kartonowe do żywności wykorzystywane w branży cukierniczej. Można w nie pakować zarówno torty, jak i zestawy degustacyjne. Karton do żywności używany jest też w cateringu, gdzie z powodzeniem służy do przewozu zamówionych dań.
Popularne są też pudełka do zapiekanek i burgerów, które spotkać można zarówno przy dworcach, jak i w centrach handlowych. Jednorazowe talerzyki i kubki coraz częściej wypierają te z tworzyw sztucznych.
Tak szerokie zastosowanie kartonu wynika z faktu, iż jest on jednym z najbardziej uniwersalnych i łatwych w użyciu surowców.
Do największych zalet opakowań kartonowych można zaliczyć:
Jak podaje portalspozywczy.pl, 96% masy w opakowaniu kartonowym stanowi jego zawartość. Opakowanie to tylko 4% całkowitej masy produktu. Opakowania kartonowe są lekkie, bezpieczne w przewożeniu i ergonomiczne. Obecnie stosowanych jest wiele modeli, które pozwalają konsumentom na wygodne przechowywanie i korzystanie z produktów spożywczych w kartonie.
Co ciekawe, nawet opakowania kartonowe na produkty spożywcze płynne, mimo połączenia z folią i tworzywem sztucznym, wciąż nadają się do recyklingu. Dlatego nie wyrzucaj kartonów po mleku, soku, zupie czy sosie do odpadów mieszanych, tylko do kontenera na plastiki. Firmy zajmujące się sortowaniem dysponują specjalnymi urządzeniami do oddzielania poszczególnych warstw i tym samym każda z nich trafia do ponownego obiegu.
Dzięki nowoczesnej technologii pakowania produktów spożywczych, nie ma konieczności dodawania konserwantów. Soki lub mleko pasteryzowane i schłodzone trafiają do odpowiednio przygotowanego, aseptycznego opakowania, dzięki czemu długo zachowują świeżość. Karton w przemyśle spożywczym spełnia swoją rolę chroniąc przed szybkim psuciem.
Dobrej jakości wino i oleje roślinne, nie bez powodu pakowane są w ciemnych, szklanych butelkach. Światło, które przedostaje się do produktu może wpływać na smak, zapach i skład produktu. Opakowanie kartonowe chronią zawartość przed światłem i tlenem, dzięki czemu soki oraz inne produkty zachowują świeżość, fakturę, smak, zapach i przede wszystkim – większość witamin i składników odżywczych.
Papier stosowany do produkcji opakowań kartonowych podlega zbiórce selektywnej. W przypadku opakowań na produkty płynne, karton, oprócz folii aluminiowej i polietylenu jest głównym składnikiem opakowań kartonowych stosowanych do pakowania płynnej i półpłynnej żywności. Opakowania kartonowe są produktem odnawialnym. Jeśli w dobrym stanie trafiają do kontenerów z papierem, mogą krążyć w obiegu zamkniętym nawet 7 razy. Łatwo sobie wyobrazić, jak dużo drzew chronionych jest dzięki temu przed wycinką. Poza tym nie tylko kartony stosowane w transporcie przedmiotów, ale również kartony do żywności nierzadko otrzymują drugie życie w gospodarstwie domowym. Mogą być wykorzystywane jako opakowania zbiorcze w spiżarce lub kuchni. Inne trafiają do ogrodu, gdzie chronią rośliny przed zimowym mrozem. Po odpowiednim przygotowaniu mogą też posłużyć jako brykiet do kominka.
To z pewnością jest zaleta przede wszystkim dla producentów oraz masowych odbiorców, ale także dla konsumentów. Produkty żywnościowe przewożone w opakowaniach kartonowych nie zajmują dużo miejsca ze względu na kształt kartonu – zarówno ten złożony, przed wypełnieniem zawartością spożywczą, jak i gotowy produkt. Łatwość i bezpieczeństwo transportu wpływa także na ostateczną cenę produktu.
Kartony do żywności idealnie nadają się do reklamowania firmy cateringowej, ciastkarni, czy piekarni. Wystarczy, że umieścisz na nich logo, nazwę oraz adres, aby klienci zapamiętali je i ponownie wrócili na zakupy. Karton można zadrukować zarówno po zewnętrznej, jak i wewnętrznej stronie, w miejscu, które nie styka się bezpośrednio z żywnością. Jeśli zadbasz o każdy szczegół swojego produktu, z pewnością wyróżnisz się na tle konkurencji i rzucisz się w oczy tym, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Jak wiadomo, jemy również oczami. A pięknie zapakowany torcik, czy kolorowe makaroniki to idealny prezent dla miłośników słodyczy.
Popularność opakowań tekturowych stosowanych w przemyśle spożywczym świadczy tylko o tym, że karton do żywności, papier i tektura to materiały uniwersalne, mające więcej zalet niż wad. W ostatnich latach popularność produktów kartonowych nieco spadła, ponieważ konsumenci odbierają je jako mało ekologiczne, ze względu na zastosowanie folii aluminiowej oraz tworzyw sztucznych. Obecna technologia pozwala jednak wykorzystanie tego typu odpadów, dzięki czemu odpady mogą dostać swoje „drugie życie”.